Årets etiske julegave! Fri frakt over 1000,-

Hva er galt med klesindustrien?

Postet 22 Mai 2016

Hva er egentlig galt med klesindustrien? Dette er et spørsmål som mange stiller seg om dagen.

Det har i de siste ukene blitt viet ekstra mye oppmerksomhet til det mange ikke vet er verdens andre mest forurensende industri - en aldri så liten nyhetsstorm som i stor grad er drevet gjennom lanseringen Aftenposten TV sin etterlengtede oppfølger-sesong av den raskt populære 'Sweatshop'-serien.

Credits: Sweatshop.no

(Fotocreds: Sweatshop.no)

I den nye Sesong 2 møter vi norske Anniken Jørgensen og Frida Ottesen (med Joakim Kleven bak kameraet), i tillegg til svenske Sarah Tjulander og Lisa Tellbe på en reise tilbake til Cambodia for å gå de store kleskjedene i sømmene - bokstavelig talt!

Høye vegger av betong, vakter og piggtrådsperringer skiller de unge jentene fra lokalene der de store kleskjedene har sine fabrikker allerede fra starten. Det blir heller gjennom møter med fabrikkansatte selv - utenfor disse sperringene - at realiteten om en kald, hensynsløs og profitt-jaget industri avsløres i form av de ansattes egne beretninger.

De snakker om umenneskelig lange arbeidsdager, nær uutholdelige fysiske arbeidsforhold, og en lønn som det faktisk ikke går an å leve av. Det hele minner mer om en form for slaveri enn det vi her hjemme kaller en jobb.

 

Hva er det som gjør klesindustrien så urettferdig?

Det er et spørsmål med mange svar, men de største probleme kan la seg oppsummere til dette:

1. Prisen på klær har i flere tiår falt, samtidig som at inflasjon har drevet kostnadene opp. Arbeiderne blir skviset mellom forbrukernes krav etter lave priser og materialenes økte kostnader. (Les 'Overdressed' av Elizabeth Cline!)

Rana Plaza collapse 2013

2. Produksjonen av klær i raskt utviklende land har drevet kvalitet og kostnader opp. Dette har igjen gjort at de store kleskjedene stadig flytter produksjonen vekk til land med lavere kostnader for å holde prisene nede. (Ref. pkt # 1)

3. Infrastrukturen i disse landene (eksempelvis Bangladesh og Cambodia) er ikke laget for å imøtekomme denne store produksjonen. Denne mangelen på ledelse og infrastruktur gir seg direkte utslag i uregulerte arbeidsforhold og uegnede fabrikklokaler som ikke er laget for å tåle påkjenningen. Kollapsen av Rana Plaza i 2013 er et velkjent eksempel på dette.

4. I tillegg er kleskjedenes kostnadskrav til fabrikkene de leier i stedet for å eie selv, med på å forværre arbeidernes sosiale og økonomiske betlingelser.

Sannheten om klesindustrien er at det er en flere tiår lang suppe, som har fått stå og koke uten av vi som forbrukere i særlig stor grad har vært informert og klar over alvoret i situasjonen.

 

Men hva kan vi gjøre?

Det er, igjen, flere svar og synsvinkler på dette, men her er noen gode tips som vi tror vil hjelpe på veien mot en mer rettferdig industri:

* Legg press på de store kleskjedene ved å fortelle dem at du er opptatt av hvordan klærne de selger er laget, hvor i verden og av hvem. Hvordan følger de opp fabrikkene mht. arbeidsforhold? Ta engasjementet ditt ut på sosiale medier, bloggen din, til butikken eller ut i gatene. Sjekk ut norske organisasjoner som Framtiden i Våre Hender, som er aktive i arbeidet med dette.

Fair Trade klær

 

* Søk opp og støtt klesmerker og butikker som selger Fair Trade klær! En velkjent og velprøvd Fair Trade-sertifisering er som regel bra å se etter, men helt uavhengig av dette: SPØR! De aller fleste som driver med rettferdige klær vil være veldig glad for å fortelle deg alt om hva og hvem som står bak klærne de selger.

* Rydd i skapet og arrangere en bytte-kveld hvor du og vennene dine kan swappe klær dere ikke lenger bruker.

* Oppsøk organisasjoner som driver med gjenbruk av klær!

 (Fotocreds: bollandbranchblog.com)

 

 

Veien fremover ser humpete og rufsete ut, men vi må ikke glemme at vi som forbrukere sitter med en enorm makt over klesindustrien.

Bruk stemmen DIN godt og del gjerne dette blogginnleget slik at flere kan bli informert! :)

//EARTHEREAL

PS! Har du andre gode tips på veien til rettferdige klær? Da vil vi gjerne høre det, så del med oss i kommentarfeltet nedenfor! ;)

Pin It

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Av hensyn til personværn sjekker vi alle kommentarer før de publiseres.

Siste innlegg